Moja historia

Może ktoś rozwija się literacko? Pochwalcie się tu swoimi opowiadaniami! :D
Zauditu

Moja historia

Postautor: Zauditu » 23 lut 2011, 18:26

Była ciemna noc. Gwiazdy mieniły się, a księżyc zsyłał blask na ziemię. Rozlegał się ryk. Nie, nie taki zwykły... On oznaczał coś o wiele więcej. Oznaczał nową erę panowania... Panowania na ziemi. Na ziemi niczyjej. Nikogo tu nie było. Przynajmniej na razie...
Lwica czyściła małe lwiątko. Miała na imię Zadrita, a jej córeczka- Zauditu. Była cała kremowa, a jej pyszczek zdobił dziecięcy uśmiech. Zadrita nie była zwykłym lwem... Pewnej księżycowej ziemi na ziemi stanęła córka Gwiazdy i Księżyca, Wnuczka jaśniejącego Słońca z Krainy Zdrei- czyli krainy zmarłych. To była lwica. To była Zadrita...
Zauditu nie miała pojęcia że jest jedyną wnuczką Gwiazdy z Południowego Nieba. Dla małej lwiczki ten świat był nieznany. Lecz świat, na którym stanęła córka Gwiazdy i Księżyca, czyli Ziemia Niczyja też nie była jej znana. Maleńka miała 24 godziny. Była taka szczęśliwa. mama dawała jej pokarm, ciepło i życie.
Zadrita płakała. Tęskniła za Moredem, synem Gwiazdy Południa i lwa. Gdy Zauditu się urodziła, Mored uniósł się do Krainy Zdrei. Zardita wiedziała, że gdy Zauditu dorośnie, i ona dołączy do Moreda. Ale... jak ona zostawi swą córkę? nie będzie jej dane ujrzeć wnuka, wnuczki, lub wnucząt.
Zadrita pobiegła na polowanie. Był wczesny ranek dla pasących się zebr. Jeden źrebak kulał z tyłu za swą rodziną. To idealny cel... Zadrita skrada się i...
I na tym kończy się pierwszy rozdział. Niezbyt udany :ble: Wymyśliłam go na poczekaniu :)
E..tam bez krytyki.. nie ciekawy ale nawet ujdzie- gorzej z ortografią (Sachara)

Awatar użytkownika
Hale

Re: Moja historia, rozdział 1

Postautor: Hale » 23 lut 2011, 19:56

Cholera.
Kocham opowiadania które kończą się `i...`.
Masa powtórzeń.
Jak na pierwszy rozdział - nie mówi mi to prawie nic.
Strasznie, ale to strasznie mieszasz.
Dzielisz tekst na części gwiazdkami. Ok. Ja też tak robie.
Tylko w żadnej z tych części nic się nie dzieje.

Tyle z mojej strony.
Chaos w czystej postaci.

Hale.

Av by Madame Carotte.

Awatar użytkownika
Aria

Re: Moja historia, rozdział 1

Postautor: Aria » 24 lut 2011, 11:51

Popieram Hale wszystko jest pomieszane ...... :wtf: :/
Av by Laura Comics

Milcz, gdy do mnie mówisz. Jeśli zapragnę Cię usłyszeć zrobię to.

Zauditu

Moja historia, rozdział 2

Postautor: Zauditu » 24 lut 2011, 12:02

"Zawsze, ale to zawsze będę z tobą" Czyli spotkanie z Moredem i królową Słońce.

Zadrita podeszła swą ofiarę. Była blisko bardzo. Jakieś 4 metry. Wystarczy jej tyle. To nawet za dużo. Pręży łapy. Skok i.... Jak mogło się nie udać!!! No jak... Zebry uciekły, ale zdobycz Zadrity w pysku miał...
//Mored???!!!//
//Tak, moja droga, to ja. Upolowałem tą zdobycz, aby ci pomóc. Zauditu jest głodna. Idź. Teraz nie masz dużo czasu dla siebie. Ale pamiętaj. Zawsze, ale to zawsze będę z tobą//
Wtedy lew znikł. Zadrita gorzko zapłakała. On był tuż obok niej... A ona???Przecież mogła go powstrzymać!!! Lecz wszystkie te myśli wiatr rozwiał w głowie lwicy. Przecież musi biec do córki!!! wzięła jedynie nogę zebry i pognała do jamy gdzie zostawiła maleńką. Nie powinna ją zostawiać. Przecież mała miała 2 dni. Ale była już tak podobna do Moreda...
- Mamusiu, mogę zapolować dziś z tobą?
//Dziś jeszcze nie Zauditu. Wejdź na ten krzaczek, możesz z niego patrzyć jak poluję. Te zebry, te w dolinie to będzie nasze śniadanie. Cieszysz się?
Mała kiwnęła głową. Uwielbiała patrzeć na polowania matki. Marzyła, że jak dorośnie, to bedzie miała dużo, dużo dzieci.
- Mamusiu, czekaj. Ja mam tatusia? Nigdy go nie_znałam. A mam już dwa miesiące!!!
// Zauditu... Posłuchaj... Dawno temu stało się coś dziwnego, czego nie powinno być. To b... Dowiesz się jak dorośniesz//
Po tych słowach Zadrita poszła w dół doliny. Zauditu tak szybko chciała dorosnąć, aby dowiedzieć się o tej tajemniczej historii. Odtąd zawsze lubiła patrzeć na słońce. I chciała aby czas jak najszybciej płynął.
Czas płynął. Zauditu miała cztery miesiące i matka pozwoliła jej się przyglądać polowaniu z bliska. Lecz pewnego dnia polowanie znudziło jej się i poszła nieco dalej. Szła wśród wysokich traw sawanny. Była tak ciekawa świata. Zupełnie taka, jak jej ojciec. Nagle stanęła. Ujrzała jak z nieba słońce posyła promień. Promień przekształcił się w lwicę.
// Witaj Zauditu, Jestem Królowa Słońce, Dalejlana, Promień, Królowa niebieskich chmur, a tym samym, twa prababka.//
- A więc to chciała mi mamusia powiedzieć. Co wasza wysokość mam przekazać?
//Maleńka. Jestem tu by powiedzieć ci, jaki popełniłam błąd. Zesłałam błogosławieństwo Księżycowi i Gwieździe, twym dziadkom od strony matki. Narodziła się twoja rodzicielka: Zadrita. Zaś Inna Gwiazda narodziła Moreda, twego ojca. Gdy zeszli na ziemię, związali się ze sobą i zadrita zaszła w ciąże. Przez to matka Moreda i Zadrity zgasła na wieki. Teraz zrozumiałam, że popełniłam błąd. Muszę zniszczyć twoją matkę i ciebie. Twoja mamusia zginie na_pewno, i to za kilka lat, lecz ty możesz się ocalić. W wieku 3, 5 roku odejdziesz ze swej ojczyzny na lwią ziemię, gdzie panują sprawiedliwi i mądrzy władcy.//
Wtedy Królowa Słońce znikła. Zauditu pobiegła do matki, a Zadrita nawet nie zauważyła jej zniknięcia.
W pierwszym rozdziale rzeczywiście nic się nie działo. To miał być prolog, ale zanim to zauważyłam, już dałam "wyślij'

//Połączyłem tematy. Nie zakładaj osobnego tematu dla każdego rozdziału, bo się robi bałagan. Ibilis//

Dalejlana //co to za imię xd dalej ja leją// Po za tym ortografia= KATASTROFA!!! (Sachara (wieeem ja też z ortografią nie tego.. wystarczy spojrzeć na mój avek xd))

Awatar użytkownika
Hale

Re: Moja historia

Postautor: Hale » 24 lut 2011, 17:55

Mmm. Znowu nie rozumiem.
Nie rozumiem czemu dajesz to `//` zamiast myślników..
Znowu strasznie mieszasz.
Ortografie, interpunkcja... leżysz.
Myśle, że jeden wykrzynik bądź zapytajnik wystraczy. Nie potrzeba ponad trzech.
Muszę się bardzo zagłębiać w tekst, a nawet rozrysować wszystko by zrozumieć o co Ci chodziło np. w ostatnim akapicie.
Chaos w czystej postaci.

Hale.

Av by Madame Carotte.

Satra
Były członek forum
Kontaktowanie:

Re: Moja historia

Postautor: Satra » 26 lut 2011, 13:48

Fabuła historii ogólnie mi się tak średnio podoba... A ortografia mnie dobija :skaza:
święta racja :oczy: (Sachara)
Umarła... I nie wróci... :p

Wróć do „Opowiadania”